Москва отново зае челна позиция по скъпотия в Европа, съобщи радио „Бизнес FM”.

Това показва последното изследване на Mercer Human Resource Consulting, според което по високи цени след руската столица се нареждат Женева, Цюрих и Осло. В световен мащаб Москва заема четвърта позиция, като отстъпва на столицата на Ангола Луанда, на Токио и на Нджамена (Чад).

Най-сериозният фактор, изстрелващ мегаполиса на върха на златната класация са цените на недвижимите имоти. Квадратен метър в най-отдалечените квартали на столицата струва между 3000 и 5000 евро, а в идеалния център на града тази сума може да достигне 25 000 евро. Високи са и наемите за квартири – едностайните струват между 800 и 1000 евро, а двустайните – между 1000 и 2000 на месец. Храната също излиза доста солено.

Продукти за една седмица за 2-членно семейство, купени в един от най-евтините супермаркети, излизат около 150 евро. В тази цена влизат само храни от първа необходимост, без деликатеси и алкохол. Дрехите не са по джоба на мнозина московчани – обикновена турска рокля се продава за 100 долара, а мъжките костюми вървят по 200-500 долара.

Москва се слави и със скъпите си услуги. Планово техническо обслужване на автомобил среден клас излиза между 200 и 500 евро. Застраховките на возилата също удрят сериозно по семейния бюджет –пълно автокаско излиза между 7 и 15% от стойността на колата, а „Гражданската отговорност” не пада под 150 евро.

Месечната такса в частните детски градини тръгва от 700 евро. В шивашките ателиета пък елементарен подгъв излиза 15 евро. Чужденците се оплакват и от солените цени в хотелите, където нощувката излиза между 100 и 500 евро.

Ресторантите са лукс за мнозинството от столичаните– скромна вечеря за един човек без алкохол струва около 50 евро, като в луксозните заведения тази сума скача до 300 евро. Засега сравнително евтини остават единствено комуналните услуги - месечната такса за двустайно жилище за ток, вода, телефон, парно, смет е около 150 евро.

Цената на бензина също не може да се сравнява с европейските, но в последните месеци горивото постепенно поскъпва, като литър А-95 вече струва 1 долар.