Министърът на правосъдието на Украйна се вози в откраднат от Германия Mercedes Benz, информира онлайн изданието на списание Der Speigel.

Моделът Mercedes GL 420 от 2009 г., чиято цена е около 75 000 евро, първоначално е бил управляван от двама бизнесмени в провинция Баден-Вюртемберг, които са го обявили за откраднат през миналата година.

Полицията по-късно е установила, че двамата мъже са участвали в нелегален трафик на коли за Източна Европа, в това число и на въпросния Mercedes. Те са били осъдени на пет и девет години затвор за това.

Въпреки че двамата мъже не са притежавали возилото (то е било собственост на Mercedes, откъдето е взето на лизинг), украинските власти са го конфискували на границата и са решили да го задържат, според Spiegel.

Впоследствие украински съд решава, че властите не трябва да връщат колата в Германия, въпреки предупреждението от Интерпол, и в крайна сметка то се озовава в ръцете на министъра на правосъдието на Украйна Олександър Лавринович, който я използва оттогава.

Украинските закони позволяват властите да конфискуват за постоянно коли, откраднати в други държави, пише Spiegel.

Засега не става ясно дали Лавринович ще продължи да кара автомобила.