2012-а година трябва да е годината на Трайков – сега трябва да докажем, че сме добри не само в съкращенията, рязането и дисциплината, а да дадем темите, по които държавата да направи и допълнителен икономически растеж. Това каза премиерът Бойко Борисов на годишната среща на бизнеса с правителството под надслов „Европа – презареждане“, предаде „Фокус” . Според премиера – има резерви и в археологията, в туризма.

Финансова стабилност, вътрешна сигурност, растеж. 2010 година беше на Плевнелиев, пречиствателните станции, магистралите, 2011 година беше годината на Дянков – финансовата стабилност да я гарантираме, каза Борисов.

Премиерът заяви, че държави с по 130 % дълг означава, че те са живели на кредит, техните народи са живели по-добре, отколкото заслужават.

Заедно сме стегнали коланите и сме си заслужили това място, с което трябва да се гордеем в момента. Мудис вчера казва – България като пример за фискална дисциплина в цяла Европа. Тези, които искаха оставката на Дянков, трябва да излязат и да му се извинят веднага и директно на мен, защото ме тормозят всеки ден – вземете му главата, каза Борисов.

Помните кръглата маса на президента Първанов, на която каза – вдигнете дефицита и добре, че не го послушахме. Иначе тук нямаше да казват – Блумбърг цитира Мудис – устойчивият растеж и затягането на фискалната дисциплина са положителни за способността на България да обслужва дълговете си.

Въпреки големия срив в бюджетната позиция насред кризата през 2009 година в резултат на световната рецесия, българското правителство успя да промени тази позиция, като оттогава провежда политика на финансова дисциплина, каза премиерът.

По думите му – една по една държавите отиват в Германия да искат пари.

Бих предпочел България да продължи да бъде такава стабилна държава, заяви Бойко Борисов.