Испания продаде облигации на стойност 4.94 млрд. евро, което бе повече от предварително обявената сума. Този факт инициира понижение по лихвите на тези книжа, което бе положителен знак и допринесе за ръст на европейските фондови борси след силните загуби вчера.

Продадените облигации бяха едногодишни със средно ниво на лихвата от 4.05%, в сравнение с лихва от 5.02% при предишния аукцион, провел се на 15 ноември.

Страната продаде и 18-месечни облигации при лихвено ниво от 4.226%, също под лихвата по 5.159, предложена през миналия месец.

Търсенето на 12-месечните облигации е превишило предлагането 3.14 пъти, в сравнение с едва 2.13 пъти на предходния аукцион. Това при по-дългосрочните ценни книжа е било 4.97 пъти повече, в сравнение с 5.96 пъти повече на предишния аукцион.

„Успешното пласиране на испански облигации допринася само за временно облекчение сред инвеститорите, на фона на заплахите за понижение на кредитни рейтинги на страните от Европа“, коментира Ричард Макгуайър, стратег в Rabobank в Лондон.

Усилията на европейските лидери и обявените от тях мерки се сториха крайно недостатъчни на инвеститорите и анализаторите от рейтинговите агенции.

Еврото спря временно поевтиняването си спрямо долара и се търгува на нива около 1.3200, което все още е изключително близо до най-ниската му стойност от вчера при нива от 1.3165.