Мелинда Ганзиано- домакиня и майка на пет деца от Илинойс, решава да въведе своя осемнадесетгодишен син в основите на банкирането, но в крайна сметка урокът завърши с 229 долара банкови такси и баланс по сметката от само 4.85 долара, разказва Ей Би Си.

Майката накарала сина си Дениъл да си открие спестовна сметка в близката банка TCF за удобство и да сложи там парите си от работата си през лятото.

На 12 октомври младежът обаче получил обезпокоително писмо, в което банката го информира, че дължи 9.95 долара такса за месечна поддръжка на сметката, и му праща писмото шест дни по-рано, защото балансът му по сметка е твърде нисък. Той имал овърдрафт по сметката от 5.10 долара, което от своя страна води до 28 долара такса по овърдрафт на ден, и накрая- сумата в сметката се оказала с едва 10 цента над прага от 5 долара.

Майката и сина отишли до банката, но там ги чакала нова неприятна изненада. Сметката, в която били останали по-малко от 5 долара, можело да бъде закрита само след плащане на дължимите такси в размер на 229.10 долара.

Искахме да го научим на правилните неща. Ако беше надвишил сметката си по своя вина, щях да го накарам да плати таксата, но той не е“, заявява разочарованата майка.

След като случаят доби медийна публичност, от банката все пак възстановили платените такси.

Сега и Ганзиано, и синът й смятат, че са получили един ценен урок за основите на банкирането: „Проверявай наистина много добре!"