В края на 2011г. CEO-тата на Netflix, Research in Motion и HP имат нещо общо- че делят челните места в залата на срама на най-зле представилите се изпълнителни директори заради пренебрежението си към клиентите и шокиращите за акционерите решения, смята Сид Финкелщайн, професор по мениджмънт на Tuck School of Business.

Ето как класира той най-зле представилите се CEO-тата през годината:

Netflix: Рийд Хейстингс

Netflix загуби близо 60% от пазарната си стойност от началото на 2011-а. Драматичният спад на компанията се дължи в голяма степен на грешките на CEO- то Рийд Хейстингс, който нагледно показа как да управляваме бизнес в низходяща посока.

През септември Хейстингс обяви разделянето на бизнеса на компанията, като доставката на филми и телевизионни програми остава в рамките на Netflix, а отдаването на DVD-дискове под наем минава в новата компания Qwikster. Малко по-рано компанията повиши и таксите на услугата си. Това предизвика отлив на около 800 000 абонати само през третото тримесечие.

След толкова силна ответна реакция, Хейстингс поднесе извинения към клиентите и обяви план, с който отстъпи от решението си за разделяне на компанията.

Research In Motion: Майк Лазаридис и Джим Балсили

Минаха години, откакто Research in Motion беше малкият любимец на Уолстрийт, но точно 2011 г. стана най-трудната за шефовете на RIM.

Ако имате BlackBerry, знаете за какво става дума, ако не- има се предвид най-голямото прекъсване на услугите в историята на компанията, засегнало потребителите по целия свят. В пика на кризата изпълнителните директори на RIM обаче бяха по- заети с търсене на франчайз на NHL, отколкото с конкуренцията на Apple и Google и спадащия пазарен дял на BlackBerry.

HP: Лео Апотекер, бивш главен изпълнителен директор

Лео Апотекер бе един от най-кратко задържалите се на поста CEO-та (11 месеца), което не се отрази на класирането му сред най-лошите изпълнителни директори. За периода, в който управляваше HP, той не успя да изпълни финансовите цели на компанията и така и не можа да реши дали тя ще се откаже или ще запази бизнеса си с компютри. Но черешката на тортата бе обезщетението на Апотекер за провала в работата му. На сбогом, той отнесе пакет компенсации на стойност 25 млн. долара, включително 7.2 млн. за преместването на семейството му в Европа.

Подобно на Netflix и RIM, акциите на HP загубиха около 50% от стойността си през 2011 година.

News Corp: Рупърт Мърдок

Докато свидетелстваше пред британския парламент по скандала с подслушването на News of The World, Мърдок ту изглеждаше като сърдито старче, ту се опитваше да се представи като тотално неосведомен. „Със сигурност не бихте поверили на такъв човек вашата компания за милиарди“, коментира Финкелщайн.

Мърдок е виновен за „управление чрез високомерие“, което означава, че медийният магнат се чувства както над закона, така и над социално приемливото на поведение.

Отвъд скандала с подслушването, Мърдок управлява News Corp. по начина, по който хората са правели това в Средните векове- със злополучната инвестиция в The Wall Street Journal и MySpace, както и постоянните ротации на децата му, докато се търси потенциален наследник на медийната династията, загубила много от блясъка си през годината.

Johnson & Johnson: Уилям Уелдън

Докато изпитанията на Мърдок бяха на първа страница на вестниците, много по-малко внимание се обърна на битките на Уилям Уелдън в Johnson & Johnson. Компанията се наложи да изтегли множество продукти през годината в редица подразделения и продуктови линии, включително, но не само:

43 милиона броя медикаменти Rolaids, Tylenol, Benadryl и Sinutab.

70 000 потенциално напукани спринцовки с антипсихотичното лекарство Invega

585 000 хирургически конци

384 000 инсулинови помпи

200 000 спринцовки с лекарството за анемия Eprex

57 000 опаковки Topamax, използван за лечение на епилепсия.

Имплантанти и контактни лещи заради риск от отхвърляне от организма.

В добавка J&J обяви, че през тази година ще премахне потенциално канцерогенни агенти от емблематичните си шампоани за бебета, но само за пазарите във Великобритания и Норвегия.