Руският премиер Владимир Путин беше определен за "личност на годината" в Русия, според изследване, публикувано от института ФОМ, известен с близките си връзки с властта.

Това става в момент, когато бившият агент на КГБ е изправен пред безпрецедентно протестно движение от идването си на власт през 2000 г., пише БГНЕС.

В отговор на въпрос "сред руските политически ръководители и обществени личности, кой според вас е личност на годината?" 25% от анкетираните отговорили Владимир Путин. 10% посочили президента Дмитрий Медведев, а 7% - ултранационалиста Владимир Жириновски, сочи изследването на ФОМ, публикувано на страницата му в интернет.

Анкетата е осъществена сред представителна извадка от 1500 души в Русия между 10 и 11 декември, когато в страната се провеждаха големи протести на опозицията срещу резултатите от парламентарните избори на 4 декември. Те бяха спечелени от партията на Путин с близо 50% от гласовете.

В отговор на въпрос за нарушенията на изборите, 55% от анкетираните заявили, че никога не са чували да се говори за измами, а 40% казали, че са били информирани за тях.

Днес Путин изключи възможността за оспорване на резултатите от парламентарните избори, като заяви, че те отразяват "неоспоримо състоянието на силите в страната".