Таблоидите във Великобритания редовно „плашат“ читателите си с нови европейски директиви. Някои от тях се оказват измислени (като това, че всички европейски отбори трябва да носят флаг на ЕС на екипите си), но други се оказват самата истина.

Ето някои от най-налудничавите директиви на ЕС, подбрани от Business Insider:

Бананите не могат да са прекалено извити

През 1995 г. ЕС прие препоръки за това как трябва да се отглеждат банани и краставици.

ЕС имаше изискване за това до колко може да са извити бананите и краставиците. Тези, които са „прекалено“ извити не могат да се продават.

Директивата бе отменена през 2008 година, след като стана ясно, че здрави и вкусни банани се изхвърлят заради външния им вид.

Водата не предотвратява дехидратация

Миналия месец ЕС не реши, че няма доказателства за това, че пиенето на вода предотвратява дехидратацията на организма. ЕС забрани на компаниите, бутилиращи вода, да пишат на опаковките си, че продуктът предотвратява дехидратация.

Сините сливи не са разхлабително

ЕС забранява на продавачите на сливи да ги рекламират като средство, помагащо при запек.

Един британски евродепутат оспорва това и прикани ЕС да организира състезание по сини сливи и после да пита участниците какво им е било.

Сините сливи се препоръчат от много баби като природно средство за справяне с проблеми на червата.

Диабетиците не могат да шофират

Директивата не е влязла в сила, но има такъв проект. Милиони хора могат да загубят книжката си, ако абсурдната тя бъде приета.

Яйцата не могат да се оценяват на бройка

Това правило съществува, макар че на практика не се спазва. ЕС забранява на хранителните продукти да се слага цена на бройка.

Те могат да се продават така, но цената им трябва да се определя на тегло. Никой обаче реално не тегли яйца.

Стани наш приятел във Фейсбук