Във фокуса на инвеститорите през седмицата ще бъде приватизацията на държавните дялове в двете дружества на ЕВН, коментират експерти от пазара. Ето и техните очаквания за търговията през настоящата седмица.

Константин Сираков, портфолио мениджър, Експат Капитал АД

През изминалата седмица борсата достигна до най-ниските си стойности за цялата 2011 г., като SOFIX приключи много близо до психологическата граница от 300 пункта и сякаш апатията е завладяла инвеститорите.

Основното и вероятно единствено значимо борсово събитие през идната седмица ще бъде търгът за държавните дялове на дружествата на ЕВН. По 33% от капитала на ЕВН България Електроразпределение АД и ЕВН България Електроснабдяване АД ще бъдат предложени на инвеститорите на 21 декември 2011 г. Минималната цена на аукциона за първото дружество е 1,373.92 лв. на акция или общо 71 млн. лв., а за второто 120.31 лв. за акция или общо 7.5 млн. лв.

Много институционални инвеститори изразиха мнение, че не е изключено мажоритарният собственик на дружествата по един или друг начин да изкупи всички предложени книжа и тази позиция да попадне в графата неликвидни акции. От ЕВН България АД отказват да коментират дали ще участват в търга за държавните дялове на дружествата.

В краткосрочен план едва ли гореспоменатото събитие ще спомогне за увеличаване на активността на борсата, вероятно слабият пулс на търговията от изминалите няколко месеца ще се запази и през следващите 7 дни.

Бранислав Ганозов, брокер, ИП Фаворит АД

Последните две седмици от изтичащата 2011 година най-вероятно ще се окажат и най-интересните за капиталовия пазар. В сряда започва приватизация чрез закрит аукцион на Българска Фондова Борса на държавните дялове от ЕВН България Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване АД. Дружествата са доста интересни като бизнес и като финансови показатели, по-скоро въпросът е какъв ще е интересът на инвеститорите към акции и към страната ни на фона на икономическата ситуация в Европейския съюз.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!