Един от най-ексцентричните лидери в света – Ким Чен Ир от Северна Корея почина и GlobalPost се връща назад към историята на неговия живот. Тъй като биографията му е известна на всички, ще се спрем на най-големите чудатости, свързани с него:

Божествено раждане

Според легендата, през 1942 година, когато Ким Чен Ир се родил в небето се появила двойна дъга, а през нощта засияла нова звезда. Севернокорейците вярват, че рожденият ден на Ким Чен Ир се празнува по целия свят.

Страхува се да лети

Може би една от причините той да не пътува много е това, че се е страхувал да лети. Баща му също е имал този страх.

Чен Ир е пътувал рядко, предимно с луксозен влак, дори и до Москва.

Искал е да отгледа гигантски зайци

През 2007 г. немски медии написаха, че е имал план да се справи с глада в Северна Корея, като отглежда гигантски зайци. Това разказа германец, който отглежда зайци, големи, колкото куче. Севернокорейци са му предали, че лично Ким Чен Ир му предлага да направи ферма в Северна Корея. Германецът изпратил 12 гигантски зайци в Северна Корея, за да стартира фермата, но бил шокиран да разбере, че те са били изядени на рождения ден на лидера.

Обичал печено магарешко месо

Когато тръгнал за пътуване до Москва през 2001 г., руската делегация видяла как на влака качват цяло печено магаре, плюс живи омари. Ким хапнал магарешкото и омарите със сребърни клечки и ги поливал с френско вино и шампанско. Говори се, че той е един от най-големите купувачи на коняк Hennessey в света.

Дете-чудо

Според официалната му биография той се е научил да ходи на 3 седмици и да говори на 8 месеца. Докато следвал в университета, той написал 1 500 книги за 3 години, плюс 8 опери. Според официалната му биография, неговите опери са много по-добри от голяма част от тези, които се изучават по музика.

А какво да кажем за спортните му постижения? През 1994 година, когато той за първи път хванал голф стик, е направил 38 под пара и 11 вкарвания от първи удар. Ако се съмнявате в това, трябва да ви кажем, че той има свидетели – 17-те му бодигарда се кълнат, че това е истина.

Построил цял град за пропаганда

През 1950 година той построява цял град, наречен Градът на мира, за пропаганда. И до ден днешен там няма жители.

Модна икона

Ким е известен с обувките си на платформа и с колекцията си от анцузи.

Да не забравяме и слънчевите очила. Неговият син е идол за младежите с страната. Те не само копират прическата и дрехите му, но и някои младежи си правят пластични операции, за да приличат на него.

Фен на киното

Той е фен на киното и се говори, че има над 20 000 филма на DVD. Любимите му филми били Петък 13, Рамбо, Годзила, екшъни от Хонконг и всичко с Елизабет Тейлър.

През 1978 той наредил отвличането на южнокорейски филмов режисьор и известна актриса, за да ги накара да създадат филмова индустрия в Северна Корея. Те избягали 10 години по-късно по време на пътуване до Австрия и получили убежище в САЩ.

Убил е брат си?

Когато Ким е бил на 6 години брат му се удавя в семейния басейн. Някои хора твърдят, че Ким е имал пръст в това. Майка му умира при раждане на следващата година.

Не ходи по голяма нужда

Говори се, че това е било написано, дори на официалната му уеб страница, но после е било премахнато, защото минавало всички граници, дори за севернокрейската пропаганда.