Без промяна е останало доверието към правителството от септември до декември, показа традиционното национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено сред 1050 души, в периода 9-14 декември, съобщиха от агенцията.

21% положителни оценки, 41% - неутрални, 38% - отрицателни получи правителството.

Успехът на ГЕРБ на местните и президентски избори възстановява доверието в министър-председателя Бойко Борисов, който постига най-високия си рейтинг за последните десет месеца, достигайки до 38% доверие, при 30% - недоверие и 32% - неутрално отношение.

Макар и сами по себе си рейтингите да не дават отговор на въпроса за най-влиятелните фигури в държавата, поне що се отнася до обществена популярност, топ пет на българските политици за месец декември 2011 г. се формира от:

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева – 52%

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев – 42%

Министър-председателят Бойко Борисов – 38%

Действащият президент Георги Първанов – 33%

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева – 24%

Започналите след изборите реформи в пенсионната сфера и железопътния сектор, приемането на бюджета и надигналите се протести, намират ясно отражение в подкрепата за отделните министри от кабинета.

Най-голям спад е налице при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който прекъсва позитивния тренд в рейтинга си, постигнат в летните месеци. Фактически той поема негативите от социалното недоволство.

Втори по неодобрение е социалният министър Тотю Младенов с пореден спад в личния си рейтинг.

В дъното на класацията продължава да бъде и здравният министър Стефан Константинов, а неговият ресор се определя като един от най-неуспешните през изминалата година.

Нито един от основните конкуренти на управляващите не успява да натрупа електорални позитиви от отминалия вот, което позволява на ГЕРБ да запази отчетливо предимство с подкрепа от 25.9%. БСП остава на позициите си от преди изборите (16%). Респективно, Бойко Борисов и Сергей Станишев са двамата политически лидери, които събират най-значимо обществено доверие – съответно 38% и 17%.

Десните партии и Атака в най-голяма степен губят доверие.