Потвърдили са ни кредитния рейтинг, когато на другите им го свалят, за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак. Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус” . По думите му – и пенсионната реформа и тази в железниците се отчитат като правилни от хората, които „могат да боравят с цифри”.

Остава да разчитаме на всички български парламентарно представени партии да подкрепят Пакта за финансова стабилност, това ще бъде наш общ успех, каза Бойко Борисов.

По-рано рейтинговата агенция S&P потвърди дългосрочния и краткосрочния рейтинг на България „ВВВ/А-3” със стабилна перспектива.

Според финансовия министър Симеон Дянков – най-радващо е, че има възможност кредитният рейтинг на страната ни да бъде увеличен, ако правителството засили структурните си реформи, сред тях – в пенсионната система и в железниците.

2011 година се очертава да е първата година, в която ще имаме положителен търговски баланс с Германия, допълни той.

Министър-председателят Бойко Борисов присъства в МОСВ на подписването на три договора за проекти за пречиствателни станции на стойност близо 100 млн. лв., финансирани от Оперативна програма „Околна среда”. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова каза, че проектите са много важни за туризма. По думите й – за последните две години и половина са извършени реални плащания в размер на 800 млн. лева. От тях по Оперативна програма „Околна среда” – 340 млн. лева, а по програма ИСПА – 460 млн. лева.

По ОП „Околна среда” са договорени половината от средствата по програмата – 1.8 млрд. лева, като прогнозите са до средата на 2012-а година да се договорира целият ресурс на програмата.

За последните две години и половина плащанията са увеличени над 7 пъти спрямо предходния период на програмата. По ИСПА плащанията са със 120 млн. лева повече спрямо периода 2002-средата на 2009 година.

За церемонията премиерът подрани, а кметът на Балчик закъсня. Борисов се пошегува няколко пъти с отсъствието му и го посрещна с думите - Хайде, кмете, с плуване да беше дошъл...