Успешната приватизация на двете енергоразпределителни дружества на EVN през БФБ остави горчив привкус у инвеститорите, след като се оказа, че фрифлоутът на компанията не само че няма да се повиши, за да се получи една добра акция за търговия, но и вече граничи с нула, след като мажоритарят изкупи почти сам предложения държавен пакет, коментира Дамян Колев, брокер в Наба Инвест, за Profit.bg.

“От ситуацията най-печеливши може би ще останат инвеститорите на родния борсов оператор, по чиято сметка ще постъпят комисионните от вчерашната сделка – 0.2 % за всяка от страните, или около 372 хил. лв. без ДДС”, допълва Колев.

„В оставащите няколко сесии до края на годината очаквам да видим активизация по преструктуриране на портфейли от институционални инвеститори, засилване на обемите и повишения, особено в последните два работни дни, т.е. раздвижването ще влее свежи пари и ще повиши кешовите позиции, които са доста изтънели към момента”, завършва Колев.

Вчера индексите на БФБ скочиха с по над 1%, а оборотът извън сделките с книжата на дружествата на EVN достигна близо 22 млн. лв.

SOFIX добави 1.6% към стойността си днес, приключвайки сесията на ниво от 306.72 пункта, докато BG40 нарасна с 1.43% до 108.15 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!