Веселието в предпразничната седмица продължи до последния й ден, като в петък S&P 500 успя да заличи загубите си за годината, отбелязвайки напредък от 0.6% от януари до момента. Dow Jones Industrial Average от своя страна удари най-високото си ниво от 27-ми юли насам.

Двата бенчмарк показателя бяха подкрепени от щатската икономика, която продължава твърдо да оспорва апокалиптичните диагнози, които някои анализатори й поставяха през лятото. Инвеститорите се надяват, че 2012 г. ще донесе и известен повод за оптимизъм относно Европа – безпрецедентните заеми, раздадени от ЕЦБ на банките в региона няма да разрешат дълговата криза сами по себе си, но осигуряват така нужната ликвидност на финансовата система и дават време на политиците да изяснят и съгласуват стрегиите си за избягване на евентуална катастрофа.

Въпреки че петъкът бе ведър, и всички индустрии от S&P, водени от комуналните и телефонни услуги, успяха да отбележат напредък от поне 0.7%, анализаторите предупреждават, че все още е рано за празненства.

Предпразнично обортите бяха излючително вяли, като едва 2.2 млрд. акции смениха собственика си на пода на Нюйоркската фондова борса, маркирайки деня с рекордно нисък за годината оборот, с близо двойно по-нисък обем от обичайното.

Да не говорим, че до края на 2011 г. остават още четири работни дни, и при подобни органичени размери на търовията бенчмарк индексите биха могли лесно да бъдат запратени в произволна посока.

Все пак, стратези от Уол Стрийт, анкетирани от Bloomberg очакват S&P 500 да приключи годината на 1,278 или с едно на сто над постигнатото преди Коледа ниво.

В петък, котировките бяха подкрепени от статистиката за продажбите на стоки за дълготрайна употреба в САЩ, които изненадаха анализаторите със скок от 3.8% за ноември, при очаквано увеличение от 2.2 на сто.

От друга страна, потреблението и доходите на домакинствата отбелязаха по-нисък ръст от прогнозираното, но пък покупките на нови домове се оживяват с 1.6% за ноември, достигайки седем месечен рекорд от 315 хиляди.

На корпоративния фронт, Disney напреднаха с две на сто до $37.70, а Bank of America – с 2.4% до $5.60.

Най-голямата щатска телефонна компания AT&T направи крачка напред от 0.7% до $29.87, след като федералните регулатори одобриха покупката на честотите на Qualcomm за 1.93 млрд., три дена след като гигантът загърби плановете си да придобие T-Mobile USA Inc. Акциите на конкуретната Verizon също поскъпнаха – с 1.8% до $39.98.

Rambus също се нареди сред отличниците за деня, скачайки с 12% до $8.21. Производителят на полупроводници обяви в петък, че е сключил пет годишен патентен договор с Broadcom, но финансовите детйали по сделката не бяха разкрити.

Mead Johnson Nutrition Co. продължават да са в центъра на скандал, след като пеленаче от Мисури, хранено с бебешката им формула Enfamil почина от бактериална инфекция.

Книжата на компанията загубиха още 5.1% от стойността си до $65.29, а Агенцията по храните и лекарствата обяви, че резултатите от проверката, която трябва да уточни дали Enfamil е виновен за смъртия случай, ще се забавят до другата седмица.

В последния работен ден преди Коледа, S&P 500 напредна с 0.9% до 1,265.33, а Dow Jones Industrial Average – с едно на сто до 12,294. Технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 0.74% към стойността си, до 2,618.64.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време