През изминаващата си 2011 година йената се представи като най-добрата валута, въпреки непрекъснатите заплахи за интервенция от страна на централната банка на страната и осъществените три такива на пазара.

Йената поскъпна спрямо всички основни валути, включително с 4.1% спрямо долара, в отговор на дълговата криза в Европа и търсенето на спасение от страна на инвеститорите.

Въпреки че японските облигации предлагат на инвеститорите втората най-ниска доходност, а правителственият дълг е два пъти по-голям от размера на икономиката, участието на чуждестранни капитали в дълга е най-високо от 2008 година насам.

Правителството на страната е продало йени за около 14.3 трлн. йени през тази година, за да се справи с поскъпващата си валута, която засяга печалбите на компаниите-износителки като Toyota Motor Corp. и Nintendo Co

В същото време финансовият министър на страната обеща по-нататъшни действия от страна на централната банка през следващата година.

Невъзможността на тези интервенции обаче, да инициират поевтиняване на японската валута, продължава да привлича международни инвеститори, които търсят сигурност и слаба волатилност.

В моменти на повишени рискове за глобалните финансови пазари, ниско-рисковите активи са изключително привлекателни за инвеститорите, коментират анализатори.

Прогнозите на специалистите от Bloomberg са за по-нататъшно поскъпване на японската валута до нива от 77 йени за долар до края на март.

Британската и швейцарската валута са били втората и третата най-добре представящи се спрямо долара през изтичащата си вече година, като паундът е без изменение спрямо долара, а швейцарският франк е загубил 0.1%.

Кери-трейдингът, при който инвеститорите вземат назаем ниско-лихвени валути, като йената за да купуват валути с по-високи лихви е бил изключително губеща стратегия през изтичащата година. Той е донесъл загуба за инвеститорите средно то 9.1% през тази година.