Все по-модерно става онлайн пазаруването. Това изостря апетита и на престъпниците да участват на този пазар, заяви пред БНТ Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, цитиран от БГНЕС.

Към момента няма остри сигнали в това отношение, за разлика от миналата година, когато бяха обявени доста места за почивка, от които представителите на организираната престъпност печелеха. Става въпрос за печалби, които се генерират от огромен брой потребители, като се предлагат на ниска цена атрактивни почивки, заяви Колев. Той посочи, че друга схема е предлагането на фалшиви стоки пак покрай празниците. "Разкрити са много онлайн магазини, в които се предлагат много фалшиви стоки. Съвместно с Комисията за защита на потребителите сме закрили над 50 такива сайтове, които предлагат само парфюми. Има много сайтове, които предлагат фалшиви спортни стоки. Има парфюми, които се продават между 15 и 20 лева, а в оригиналния сайт цената е между 150 и 200 лева, естествено е да се очаква, че при такава ниска цена за парфюм значи той е фалшив", каза Колев.

Той обясни, че при такива случаи на измами можем да се обръщаме към КЗП, както и към сайта www.cybercrime.bg, на който можем да сигнализираме за нередности и фалшиви стоки по сайтовете.

Не може да се определи физически контингент на хората, които се занимават с киберпрестъпления. Едно престъпление може да се извърши от няколко души, които се намират в различни точки от света, те могат и да не се познават, а могат да контактуват чрез форуми и др. Затова е много важно международното сътрудничество, когато се работи по този вид престъпления, обясни Явор Колев.