Според Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН средната месечна температура през януари 2012 г. ще бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0˚, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма е от 0 до 3˚, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3˚.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10˚, а най-високите - между 10° и 15˚. Валежите ще са около и под нормата от 30 - 60 л/кв.м. Месецът ще започне със студено време и без валежи, но ще бъде слънчево и бързо ще се затопли, пише Агенция Фокус.

През периода 5-10 януари ще бъде дъждовно. Временно спиране на преваляванията ще има в началото на второто десетдневие.

Впоследствие отново ще се създадат условия за превалявания - в Северна България предимно от сняг, а в Южна – от дъжд, който ще преминава в сняг.

В началото на третото десетдневие ще застудее чувствително. Валежи не се очакват. Впоследствие температурите ще се повишат и отново има вероятност за валежи.

Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покрива в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5.

В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. Доминирането на Сибирския антициклон води до чести нахлувания на арктичен въздух, а зачестяването на циклоните е съпроводено с нахлувания на топъл и влажен въздух.

Пътят на средиземноморските циклони е основният фактор, от който зависят количеството на валежите и продължителността на затоплянията в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната, като абсолютният минимум за страната е минус 38.3˚, измерен в Трън през 1947 г.

През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23˚.

Следвайте ни във Фейсбук