Гърция очаква много трудни преговори с международните кредитори за отпускането на нов заем, заяви правителственият говорител Пантелис Капсис, цитиран от РИА Новости. Той предупреди, че в случай че не бъде подписано ново споразумение с Европейския съюз, е възможно Атина дори да се окаже извън еврозоната.

Пред телевизия Skai Капсис заяви, че „кредитното споразумение трябва да бъде подписано, в противен случай ние ще се окажем извън пазарите и извън еврозоната“.

Атина води преговори за ново кредитно споразумение с ЕС за 130 млрд. евро, което предвижда частично отписване на гръцки суверенен дълг, рекапитализация на местните банки и по-нататъшно финансиране на бюджетния дефицит в замяна на строга програма за икономии.

По думите на Капсис следващите месеци ще са критични за оставането на страната във валутния съюз.

Напрежението около излизането на Гърция утихна през ноември след оставката на тогавашния премиер Георгиос Папандреу, но предупрежденията за подобна опасност се възобновиха в първите дни на новата година след по-лошите от очакваното данни за икономиката на страната.

Гърция пет пъти преразгледа прогнозата си за дефицита за изминалата година в посока повишение, като в крайна сметка обявената цифра бе 9% от БВП.

Понижението на дефицита бе основно изискване на кредиторите от ЕС и МВФ.