Европейските индекси се върнаха от петмесечния си максимум, след като Германия и Португалия подготвят продажбата на държавни облигации на стойност 6 млрд. евро. Щатските фючърси са без съществено изменение, след като азиатските регистрираха ръст.

Индексът, следящ представянето на 600-те най-големи компании на Стария континент, се понижи с 0.4% до 250.15 пункта. Вчера индексът се повиши до най-високото ниво от 3 август след по-добрите от очакваното данни за щатската икономика.

Европейските страни ще трябва да намерят 800 млрд. евро финансиране, така че най-вероятно ще сме свидетели на по-нататъшна волатилност на финансовите пазари през първата половина на годината.

Германия планира продажбата на дълг от 5 млрд. евро днес, с което се включва в европейската надпревара за набиране на свеж финансов ресурс. Португалия ще продава дълг в размер на до 1 млрд. евро.

По-късно набиране на капитал се очаква и от страни като Гърция, Италия и Испания, като продажбите на държавни облигации от европейските страни може да достигнат 262 млрд. евро през първото тримесечие на годината и 865 млрд. долара през 2012-та година според прогнози на Deutsche Bank AG.

Испанският министър-председател заяви, че страната му планира да кандидатства за заем от спасителния фонд на ЕС и МВФ, за да финансира преструктурирането на финансовата си индустрия, коментират запознати.