Еларг е придобило от „Индустриален Холдинг България” АД 33.33 процентния им дял в обслужващото дружество Агроменидж АД.

„Тази покупка позволи на Еларг (чрез 49.5 процентния дял на Агроменидж АД във фонда) да инвестира в собствените си акции. Прякото изкупуване, макар и привлекателно при сегашната цена на акциите ни, е регулативно ограничено“, обясняват от фонда.

По оценките на ръководството на Еларг цената, която е платена за дела на ИХ България, предполага оценка на земеделската цена на фонда на малко над 240 лв/дка.

Сделката се оказа замяна на дялове, научи Profit.bg. Срещу 33% от Агроменидж АД, ИХ България е получила 100% от капитала на новоучреденото Реколта 2011 ЕАД.

Едноличен собственик вписаното на 27 ноември 2011 г. от Търговския регистър дружество е Еларг Уинд ЕООД.

Еларг Уинд е дружество, 100% собственост на Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Реколта 2011 ЕАД е учредено с 8 млн. лв. капитал, като 25% от него (2 млн. лв.) е бил внесен при учредяването. Документът за внесен в банка капитал е издаден от Алианц Банк. Остатъкът от 6 млн. лв. Еларг Уинд е трябвало да депозира до 23 декември 2011 г.

Представляващи Реколта 2011 са Веселин Данев и Ивелина Манчева. Веселин Данев е и изп. директор на Агроменидж АД. Предмет на дейност на компанията е покупка на земеделски земи.

Нека припомним, че ИХ България придоби участието си в Агроменидж АД срещу 875 000 лева чрез увеличение на капитала на последното.

Агроменидж от своя страна купи на 28 юни 29 560 880 акции на Еларг срещу 20.1 млн. лева общо, или по 0.68 лв. за лот. Продавач на пакета бе офшорната компания QVT Fund. Покупката тогава бе финансирана чрез инвестиционен кредит от Алианц Банк България.

Пенсионните фондове на Алианц контролират общо 16.8% от капитала на Еларг. От друга страна ЗУПФ Алианц България притежава 6.81% от капитала на индустриалния холдинг.

Нека припомним, че Съветът на директорите на Еларг Фонд за земеделска земя АДСИЦ предложи доброволна ликвидация на дружеството. На 29 февруари 2012 г. ще бъде свикано извънредно Общо събрание, за да може да се вземе решение по предложението.

„Съветът на директорите, воден от голямата разлика между пазарна цена на активите на Фонда и пазарната капитализация на Еларг, предлага на акционерите да се поеме курс към монетизация на активите, като се влезе в процедура на ликвидация, а събраните средства да се разпределят на инвеститорите“, се казваше в становището на СД от края на месец ноември.

Последната сделка с акции на Еларг е на цена от 0.955 лв. за лот.