В края на тази седмица Беларус се готви приеме закон, който ще забранява на гражданите на страната да посещават уебсайтове и да ползват онлайн услуги, които не са регистрирани в Беларус.

Според Deutsche Presse-Agentur забраната за посещаване на чуждестранни уебсайтове е реакция срещу антиправителствените протести, които бяха организирани онлайн.

Компаниите и гражданите нямат да имат право да посещават уебсайтове, да ползват имейл, онлайн плащания и други интернет услуги, освен ако те не се предлагат през местни домейни на сървъри в страната.

Смята се, че законът ще влезе в сила от този петък. Гражданите на Беларус ще трябва да плащат глоба, равняваща се на до 130 долара, ако посещават чуждестранни уеб адреси. Средната месечна заплата в Беларус се равнява на малко над 200 долара.

Освен за жителите на страната според Forbes новият закон може да доведе до усложнения и за чуждестранните уебсайтове. От изданието отбелязват, че срещу чуждестранните уебсайтове може да бъдат предприети правни действия, ако бъдат посещавани от жители на Беларус, тъй като това би било нарушение на закона на страната.

На практика е възможно множество уебсайтове да откажат достъп от Беларус, поставяйки страната в интернет изолация.