В година с президентски избори изменението на щатските индекси през януари е по-критично от всякога. От 1945 година насам положителен януари в година на избори винаги е бил следван от положително представяне на широкия индекс Standard & Poor's 500 за годината.

Обикновено в години на президентски избори пазарите са волатилни и в тази насока инвеститорите повече от всякога се нуждаят от ръст на индекса през първия месец на годината с надеждата, че историята ще се повтори.

По принцип наличието на януарски ефект и повишение на индексите в първия месец на новата година е добър барометър за предстоящото годишно изменение на индекса. В години на избори обаче, то е критично.

Нещо повече, позитивен януари в година на избори е следван от среден ръст за широкия индекс от 16%, което е значително над средното му представяне.

Негативен старт на индекса е следван от годишна загуба в 56% от случаите със среден спад от 3.9%.

Изминалата 2011 година бе всичко друго, но не и предсказуема според теорията за „президентска цикличност на пазара“. Според нея в третата година от изборния цикъл, пазарът би следвало да се представя най-добре. Историческата норма за този период е повишение в размер на 16.1%.

За сравнение широкият индекс S&P 500 отбеляза почти нулево изменение за периода.