Инвеститорите отново поставиха европейските си страхове срещу макроикономическия оптимизъм за САЩ. След известно люшкане на везните, те се заковаха в почти водоравно положение, като основните бенчмарк индекси дадоха разнопосочни знаци за настроението на пазара.

Денят започна с превес на мечките, след като проведеният от Франция аукцион за държавни съкровищни бонове напълни хазната с нови 7.96 млрд. евро, но доходността на облигациите нарасна спрямо предходния търг от началото на декември.

Отделно, скептицизмът относно бъдещето на европейската банкова система бе подхранен, след като UniCredit SpA бе принудена да предложи отстъпка от 43% от пазарна цена на акциите за 7.5 млрд. евро, които емитира, за да заздрави капиталовите си позиции.

От друга страна обаче, един от най-значимите икономически показатели на САЩ – безработицата, даде пореден признак за подобрение. Според статистика на ADP Employer Services през изминалия месец частният сектор е открил 325 хиляди нови работни места, надскачайки убедително очакванията на анализаторите за ръст от 178 хиляди. В същото време, броят на подадените молби за помощи за безработни за последната седмица на 2011 г. е паднал с 15 хиляди до 372 хиляди, обяви Министерство на труда.

Надеждата, че американците ще могат да разчитат на по-сигурен поминък през 2012 г. в крайна сметка помогна на биковете да надделеят, макар и не особено убедително, като за всеки две позиции на щатските борси, отбелязали спад, три регистрираха покачване.
Сред най-силно представилите се сектори бяха финансите, като KBW Bank Index напредна с 2.2%. Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 2.1% до 35.68 долара, на Citigroup – с 1.2% до 28.51 долара, а SunTrust Banks Inc. скочиха с 5.4% до 19.66 долара. Най-слабо представилата се позиция за миналата година - Bank of America, запретна ръкави да навакса загубеното, като напредна с още 8.6 на сто до 6.31 долара.

Според анализатори на Deutsche Bank, финансовите отчети на щатските банки за последното тримесечие на 2011 г. ще включват някои „окуражаващи знаци”, включително ускоряващ се ръст на заемите, по-високи приходи от ипотеки и подобрен кредитен портфейл.
Инвеститорите се отнесоха благосклонно към дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, и Morgan Stanley Cyclical Index нарасна с 0.4%. В същото време обаче Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, падна с 0.2 на сто.

Сряда премина под знака на разнопосочните тенденции, а търговията на дребно не направи изключение от общата картина. Докато някои вериги магазини се похвалиха, че тази година дядо Коледа е бил щедър към тях, други се оплакват от разочароващи продажби и от печалби, стопени от предложените по празниците отстъпки.

Книжата на J.C. Penney поевтиняха с 2.7% до 33.97 долара, след като компанията прогнозира, че печалбите на акция за последното тримесечие ще навлязат в диапазона от 65-70 цента. Инвеститорите, които се надяваха на около 1.08 долара, побързаха да се оттеглят от позицията.

Target се присъединиха към лагера на губещите, като изчислиха, че печалбата им на акция за последното тримесечие едва ли ще надмине 1.43 долара, при средна прогноза на анализаторите от 1.48 долара. В отговор на изявлението, акциите поевтиняха с три на сто до 48.51 долара.

И други търговски вериги не бяха пожалени от Уолстрийт - Gap паднаха с 3.2% до 18.27 долара, а Kohl’s – с 1.8% до 46.52 долара.

Не всички дружества от сектора обаче излязоха с горчиви новини - Macy’s Inc. напреднаха с 3.9% до 33.92 долара, след като се похвалиха с 6.2% ръст на продажбите в магазините си, отворени от поне една година.

Сините чипове също не очертаха еднозначна тенденция. Дяловете от Boeing Co. поевтиняха с 1.1% до 73.53 долара, но тези на Walt Disney Co. поскъпнаха с 1.7% до 39.50 долара.

Най-големият производител на генетично модифицирани семена в света, Monsanto Co., скочиха с 5.5% до 76.68 долара, след като се похвалиха с резултати за първото си фискално тримесечие, които надминаха очакванията на пазара. Продажбите на гиганта бяха подкрепени от силния интерес от страна на фермерите в САЩ и Латинска Америка.

LSI Corp. се наредиха сред отличниците на S&P 500, напредвайки със 7.7% до 6.70 долара.
Производителят на чипове за компютърни дискове се облагодетелства от благоприятната оценка, получена от анализаторите от Wedbush Securities.

Сряда обаче бе депресиращ ден за дружествата от сектора на енергетиката, които отстъпиха с 0.6%, след като цените на петрола паднаха с 1.4%.

Акциите на Chevron поевтиняха с 1% до 109.10 долара, а на Tesoro Corp. – с 5.9% до 22.60 долара. Тексаският доставчик на безжични предплатени мобилни услуги MetroPCS Communications Inc. се срина с 8.9% до 8.01 долара, след като призна, че през последното тримесечие на 2011 г. е успяло да спечели само 197 хиляди нови клиента, при средна прогноза на анализаторите за 223 хиляди.

Производителят на антипсихотичния медикамент Zyprexa, Eli Lilly & Co., отстъпи с 1% до 40.30 долара, след като прогнозите на фармацевта за печалбите за 2012 г. разочароваха Уолстрийт.

Изглежда, американците едва ли ще изберат да се развличат с книга в ръка през 2012 г. Най-голямата верига книжарници в страната, Barnes & Noble Inc. обяви, че очаква загуби от 1.40 долара на акция през новата година, доста над предходните изчисления от максимум 50 цента на акция. Дяловете от дружеството се сринаха със 17% до 11.24 долара.

В сряда, S&P 500 все пак успя да приключи сесията на позитивна територия, с повишение от 0.3% до 1 281.06, като се възстанови от регистрирания по-рано през деня спад от 0.9 на сто. Dow Jones Industrial Average обаче остана на минус, макар и с от по-малко от 0.1%, като се понижи с 2.72 пункта до 12 415.70. Технологично ориентираният Nasdaq Composite нарасна с 21.50 пункта, или 0.8%, до 2 669.86.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.