Високата безработица и ниско потребителско доверие свидетелстват за постепенното навлизане на еврозоната в рецесия.

Изнесените днес данни на Евростат показват, че безработицата е останала стабилна през ноември на равнище 10.3 процента, което е максимална стойност за показателя от създаването на общата европейска валута, съобщава БТА. За Ес 27 безработицата е 9.8 на сто.

Испания продължава да има най-висока безработица – 22.9 на сто, следвана от Гърция и Литва.

Същевременно данните за потребителското доверие показват, че през ноември 2011 година продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0.8%, което е 4 пъти над очакваното ниво на спада, предаде Ройтерс, цитиран от Фокус.

На годишна база продажбите бележат свиване от 2.5%, докато икономистите предвиждаха спад от едва 0.8%.

Всичко това потвърждава, че „европейската икономика е в много лошо състояние“, обобщава Дженифър Макелън от Capital Economics, цитирана от AFP.

„Ескалираното на дълговата криза, страховете от нова рецесия и мерките за бюджетни икономии, приети в много държави, натежаха на намеренията на потребителите за разходи през четвъртото тримесечие“, смята и Мартин ван Влит от ING, който прогнозира свиване на БВП в еврозоната с 0.3% през четвъртото тримесечие и запазване на тази тенденция и в началото на 2012 г.

Дженифър Макелън от Capital Economics смята, че икономическото забавяне на еврозоната през 2012 г. ще бъде с 1% и че тази тенденция ще е още по-отчетлива през 2013 г.

Лошите новини последваха данните за забавяне на инфлацията, което кара част от анализаторите да очакват ново понижение на основната лихва на ЕЦБ до 0.75%.