Съществува правило за представянето на широкия щатски индекс S&P 500 през първите пет дни на новата година, които предопределят представянето на индекса през остатъка на годината, коментира Джим Онийл от Goldman Sachs Asset Management, в традиционното си писмо към инвеститорите, цитиран от Business Insider.

Съгласно това правило, ако индексът регистрира повишение през първите пет търговски сесии, той завършва годината със значително повишение. Поне такъв е случая при малко под 87% от случаите от 1950 година насам, допълва Онийл.

От важност според специалиста също така е как завършва януари, което е допълнителен фактор за това какво ще се случва през годината.

Понижение в първите пет търговски сесии не води до някаква тенденция, като при такова индексът е приключвал нагоре, или надолу в петдесет процента от случаите.

Днес е един изключително важен ден за правилото, тъй като е последния пети ден. До момента индексът се е повишил с 1.6% през първите четири търговски сесии от новата година.

Предвид на силната волатилност на индекса обаче, през последните месеци това повишение е крехко и може лесно да бъде заличено.

Другият интересен факт е потенциалната промяна на връзката между движението на долара и излизащите новини за щатската икономика. От 2008 година насам по-добри от очакванията данни за щатската икономика се изразяваха в понижение на долара и обратното.

Тази връзка обаче, не се наблюдава през изминалата седмица, което според Онийл може да е началото на нов тренд и една по-нормална в исторически план взаимозависимост между движението на долара и икономическите новини – а именно понижение на долара при лоши новини и обратното.

За затвърждаване на новата тенденция обаче ще е необходимо повече време и доказателства, коментира специалистът.