Стачката в "Мини Марица-Изток" продължава и през деня. 98% са стачкуващите миньори в рудник "Траяново-Север". Има участъци, в които стачкуват 100% от работниците.

Дневната смяна получи назначение и мина инструктаж по техника на безопасност, но ще стачкува на работното си място, предаде БНР.

Протестът е за нова техника, обновяване на средствата за производство, нови багери и за продължаване на структурните промени, съобщи председателят на стачния комитет.

95% от около 800-те миньори, които бяха нощна смяна в "Мини Марица-изток", протестираха ефективно от 20 часа снощи.

Спряно е подаването на въглища за четирите централи: ТЕЦ-овете 2 и 3, Ей И ЕС Гълъбово и "Брикел". Служебните си задължения изпълняват само работещите в паракотелките на рудници "Трояново-1”"и "Трояново-север" предвид ниските температури.

От синдикатите заявиха, че стачката е безсрочна до постигане на споразумение с ръководството по исканията, посочени в стачната декларация.

В кореспонденция от страната АФП съобщава за обявена стачка в най-голямото минно предприятия е България, което е държавно и предоставя 95% от въглищата за топлоелектрическите централи, предаде БНР. Агенцията цитира изказване на министъра на икономиката Трайчо Трайков, че няколко хиляди работници засягат интересите на милиони българи, имайки предвид вероятното увеличение на сметките за електричество.

АФП цитира и ръководството на мините, според което предприятието разполага с достатъчен резерв, за да поддържа ангажиментите си към топлоелектрическите централи в продължение на 15-20 дни.

И руската агенция "Новости" съобщава за стачката като цитира представителя на КНСБ Валентин Вълчев, който заявява, че миньорите ще бъдат на работните си места, но ще отказват да изпълняват задълженията си.

Доставки на въглища ще се правят само в случай, че населението на страната се сблъска с дефицит на електроенергия, цитира думите на Вълчев руската агенция.