Рейтинговата агенция Standart&Poor's понижи с една степен до "АА+" оценката на Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM), но не изключва да я върне на "ААА", ако бъдат дадени допълнителни гаранции, което Берлин обаче отказва.

Това решение е резултат от понижаването на кредитния рейтинг на Франция и Австрия, които бяха сред 6-те държави в ЕС с оценки "ААА" и това даваше възможност чрез техните гаранции спасителният европейски фонд също да има тази оценка.

Рейтинговата агенция Standart&Poor's понижи в петък оценките на 9 страни от еврозоната, сред които Франция и Австрия, които вече са с "АА+", съобщава БГНЕС.

Намаляването на кредитния рейтинг на FESF следователно бе очаквано, тъй като зависи пряко от това на страните от еврозоната, които го гарантират и по-специално от тези, които са с най-добър кредитен рейтинг. В свое комюнике S&P все пак предупреди, че може да върне оценката на FESF.

"Ако констатираме, че дългосрочните облигации на фонда са изцяло гарантирани от държави-членки с "ААА", то ние можем да повишим неговата оценка на "ААА", се казва в комюникето.

За да получи оценка "ААА" трябва тези държави или да увеличат своите финансови гаранции или да решат да намалят размера на отпусканите заеми. Германия, която е най-голям "акционер" във фонда обаче категорично отказа да увеличи своите финансови гаранции за FESF.