МФ пусна в обращение вчерa, 16 януари, нова емисия седемгодишни държавни ценни книжа, деноминирани и платими в евро. Номиналната стойност на предложеното и одобрено количество на аукциона е 35 млн. евро. Предстои преотваряне на емисията за стимулиране на ликвидността й на вторичен пазар, информират от министерството. Облигацията е нов бенчмарков инструмент в дългосрочния сегмент на дълговата крива и с нея се разнообразяват предлаганите матуритети в евро през емисионната 2012 година.

Търсенето на аукциона превиши предлагането близо три и половина пъти, като първичните дилъри заявиха поръчки за близо 120 млн. евро. Постигнатият коефициент на покритие е най-високият, постиган на аукцион от март 2011 г. досега - 3,42 и показва засиления инвеститорски интерес. Освен традиционно силното присъствие на банките, които придобиват около 36% от одобрения номинал, активно участие имаше от страна на пенсионните фондове (48%) и застрахователните дружества, които придобиха 13 на сто от предложените книжа.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 4.45%. Отчетеният спред спрямо германските федерални облигации е в размер на 323 базисни точки, като намалява спрямо предходния аукцион (350 б.т.).

Регистрираната доходност е значително под текущата доходност на облигациите със сходни характеристики както на държави, които в момента изпитват финансови затруднения – Унгария (10.04%), така и спрямо държави които отчитат висок икономически растеж – Турция (5.74%) и Полша (5.05%) и държави от еврозоната, които не получават подкрепа по механизми за финансово подпомагане - Словения (6.33%) и Словакия (4.89%).