Инвеститорите не се трогнаха особено от понижението на рейтинга на няколко европейски държави, включително Франция и Австрия, и решиха, че твърдо не споделят мрачните възгледи на кредитните агенции. След дългия уикенд, щатските пазари си възвърнаха оптимизма, позагубен през фаталния петък 13-ти, и Dow Jones Industrial Average удари нов петмесечен рекорд. От началото на януари S&P 500 регистрира покачване от цели 2.9% - най-силният старт на годината от 2003 г. насам.

Разбира се, ведрото настроение на УолсСтрийт не бе безпричинно – позитивни макроикономически новини от САЩ, Европа и Азия подкрепиха надеждите, че последствията от дълговата криза може да не се окажат толкова трагични, колкото се опасяваха някои анализатори.

Германските инвеститори са на същото мнение – показателят, следящ доверието им в икономиката, скочи с рекордните 32.2 пункта през януари, до минус 21.6. Въпреки че индексът на института ZEW остава в негативна територия, експерти коментираха, че изненадващо рязкото му подобрение може да се приеме като предвестник за положителен обрат на икономическия цикъл.

Отделно, промишлеността в региона на Ню Йорк отбелязва най-силната си експанзия от девет месеца насам, разкри доклад на Федералния резерв.

В Китай, ръстът на брутния вътрешен продукт в края на 2011 г. регистрира най-слабото си темпо за последните 10 тримесечия, подхранвайки очакванията за облекчаване на монетарната политика.

На този фон, девет от десет индустрии, включени в S&P 500, регистрираха напредък за деня, като сред най-големите компании, Apple Inc. се покачиха с 1.2% до 424.70 долара, а Exxon Mobil Corp. – с едно на сто до 85.69 долара.

Енергетиката като цяло бе фаворитът на Уолстрийт във вторник, след като фючърсите за петрола скочиха с 2% до 100.71 долара, прекъсвайки тридневния си спад. Акциите на Venoco поскъпнаха с 2.30 долара, или 30%, до 9.99 долара, след като компанията се съгласи да бъде придобита в сделка за около 735 млн. долара.

Студен полъх повя единствено от сектора на финансите, който попречи на бенчмарк индексите да се задържат на максималните си стойности за сесията.

Citigroup бе една от най-слабо представилите се позиции, след като банката отчете 11% спад на печалбите за четвъртото тримесечие. В отговор, книжата й поевтиняха с 8.2% до 28.22 долара, а други заемодатели също бяха повлечени надолу. J.P. Morgan Chase отстъпи с 2.8% до 34.91 долара, а Bank of America – с 2% до 6.48 долара.

Wells Fargo обаче успя да прибави 0.7% към стойността на акциите си, до 29.83 долара, след като печалбите надминаха очакванията на Уолстрийт. Новоотпуснатите ипотечни заеми се разраснаха с 35% до 120 млрд. долара за последното тримесечие на 2011 г. спрямо юли-септември, макар че на годишна база се регистрира спад от 6 на сто.

Sears, които от четири години насам се оплакват, че продажбите им се свиват поради силната конкуренция на други търговски вериги като Macy’s Inc, решиха да се преборят веднъж завинаги с проблема. Говори се, че президентът на компанията Едуард Ламперт, който притежава около 60% от капитала й, ще търси допълнителен финансов ресурс и ще реорганизира операциите. В отговор на слуховете, дяловете от дружеството скочиха с 9.5% до 36.75 долара.

Kraft Foods Inc. също са планирани реорганизация на дейността си и обявиха, че през 2012 г. ще съкратят 1600 работни места в Северна Америка. Акциите на производителя на снаксове се покачиха с 1% до 38.13 долара.

След като “Коста Конкордия” се обърна с повече от 4200 души на борда, инвеститорите съвсем заслужено наказаха собственика на круизния кораб – акциите на Carnival Corporation & Plc се сринаха с рекордните 14% до 29.60 долара. Втората по големина компания от сектора, Royal Caribbean Cruises Ltd., също пострада, като книжата й поевтиняха с 6.2% до 26.97 долара.

Производителят на електрокари Tesla Motors успя да се похвали със скок на котировките от 17% до 26.60 долара, след като Goldman Sachs повишиха оценката си за дружеството.

Във вторник Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.48% до 12 482.07, а Standard & Poor's 500 добави нови 4.58 пункта към стойността си, или 0.36%, до 1 293.67. Технологично ориентираният Nasdaq Composite приключи седма от последните осем сесии на позитивна тертироия, напредвайки с 0.64% до 2 728.08.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.