Фалитът на Шон Куин, който преди време беше най-богатият ирландец, беше обявен в понеделник, информира Bloomberg. Куин, чието състояние се оценяваше на около 6 млрд. долара от сп. Forbes през 2008 г., в момента има задължения за близо 3.5 млрд. долара.

Шестдесет и четири годишният Куин, не оспори петицията за фалит, подадена от Irish Bank Resolution Corp. (бившата Anglo Irish Bank), която е в основата на имотния срив в Ирландия.

Ето как се случва всичко:

Куин започва кариерата си в строителството и се превръща в имотен магнат. Проблемите започват, когато той влиза в отношения с Anglo Irish Bank Corp.

Банката е най-големият кредитор на ирландските строителни магнати по време на имотния бум в страната в началото на миналото десетилетие. Куин и семейството му наливат над 1.3 млрд. долара в нея според AP. Скоро те притежават 28-процентен дял, като укриват този факт от останалите акционери.

Куин твърди, че падането на цената на акциите на банката насърчавало семейството му да тегли заеми за стотици милиони, само за да купува още акции на Anglo Irish Bank, което банката отрича.

Имотният балон се пука през 2008 г. и Ирландия национализира банката (преименувайки я на Irish Bank Resolution Corp.) през 2009 г., за да предотврати фалита й. Вследствие на национализацията инвестицията на Куин е заличена, пише AP. Спасяването на банката струва на държавата 29 млрд. евро, което кара ирландското правителство да договори заем от ЕС и МВФ през миналата година.

Куин първоначално подава доброволно заявление за фалит в Северна Ирландия. Съдът обаче го анулира въз основа на това, че основната дейност на Куин е в Република Ирландия (Ейре), а не в Северна Ирландия, където законите позволяват 12 месеца след фалит отново да се започне бизнес.

Съдебното решение ще даде възможност за подробно разследване на капиталите и активите на Куин, които IBRC се надява, че ще успее да си вземе от него, жена му и петте му деца. Куин нарича това вендета на банката срещу семейството му. Банката отрича тези обвинения.

Базираната в Дъблин банка щеше по-трудно да изиска от Куин задълженията му в Северна Ирландия. Съдебното решение означава, че Куин не може да застава начело на компания до 12 години.

Предварителните съдебни изслушвания ще бъдат в Дъблин в началото на февруари, където жената и децата на Куин ще оспорват обвиненията, че дължат над 3.5 млрд. долара, пише BBC.

Банките вече изземат имоти и активи на семейство Куин във Великобритания, Русия, Украйна и Индия, според The New York Times. Сред тях са хотел, голф игрище, собственост на сина на Куин, и компания за добив на енергия от възобновяеми източници, контролирана от семейството.