Гърция ще фалира скоро, но значение има дали този фалит ще е съгласуван или некоординиран. Това прогнозират анализатори от рейтинговите агенции Fitch и Standard&Poor's в свои изявления за агенциите Ройтерс и Блумбърг, цитирани днес от кипърския гръцки в. "Политис", съобщава БТА.

Едуард Паркър от агенция Fitch смята, че Гърция ще фалира, тъй като страната е неплатежоспособна и че това ще стане на 20 март, когато тя ще трябва да погаси плащания по облигации на стойност 14.5 млрд. евро. Анализаторът е убеден, че дори и Гърция да постигне споразумение с частните кредитори по отписване на нейния дълг, това пак ще е форма на фалит.

Няма да е изненада, ако фалитът на Гърция стане реалност, тъй като очакваме това да се случи скоро. Отдавна говорим за това и не мислим, че суаповата схема за отписване на гръцкия дълг е верният път, е казал Едуард Паркър пред Ройтерс. Според него некоординираният фалит би бил най-лошият сценарий за Гърция, тъй като щял да постави страната в наистина лоша ситуация. Не очакваме това да се случи, тъй като гръцките политици и европейските лидери няма да го допуснат, изтъква анализаторът от Fitch.

Морис Кремер от Standard&Poor's прогнозира, че Гърция ще обяви спиране на плащанията по своите задължения и че това ще стане скоро. Той обаче не се ангажира с оценка дали ще бъде намерено решение на проблема с отписването на гръцкия дълг в края на бурните преговори, водени между Гърция и частните кредитори. Има много детайли за доуточняване и един некоординиран фалит ще се отрази и на други страни, но вярвам, че политиците искат да го избегнат. Е играта продължава, смята Морис Кремер.