Европейците разхищават 50% от храната
Поне 50% от здравословната и годна за употреба храна се разхищава от домакинства, супермаркети, ресторанти и вериги за доставки всяка година, докато 79 млн. европейци живеят под линията на бедността, а 16 милиона зависят от хранителни помощи.
В резолюция, приета в днес, Европарламентът призова за спешни мерки за намаляване на разхищенията наполовина до 2025 г., както и да се подбори достъпът до храна за нуждаещите се в ЕС, съобщиха от пресслужбата на институцията.
Тъй като храната се разхищава във всички фази - от производители, преработватели, търговци на дребно, доставчици и крайни консуматори, депутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, която да комбинира мерки на национално и ЕС ниво, за да се подобри ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.
Ако не се предприемат спешни мерки, разхищенията ще нараснат с 40% до 2020 г., според изследване на Европейската комисия.За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., се предвиждат осведомителни кампании. Държавите трябва да предвидят учебни курсове за съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни.
Депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна". За да избегне ситуации, в които търговците предлагат храни преди изтичането на датите на годност, увеличавайки по този начин възможността за разхищения, според резолюцията може да се въведе етикетиране, което да показва и датата, до която определена храна може да бъде предлагана за продажба
Депутатите приветстваха практиките на отделни държави да се събират непродадени храни, .които да се предлагат на нуждаещи се и призоваха да се включат и търговците на дребно.