Изказване на шефа на Foxconn, чиито служители произвеждат телефоните iPhone, таблетите iPad и най-различно други технологични продукти, няма да успокои много опасенията за това как компанията се отнася с тях.

"Hon Hai (Foxconn) има над 1 милион служители по цял свят и тъй като човешките същества също са животни, ръководенето на 1 милион животни ми докарва главоболие," е заявил наскоро председателят на Hon Hai Тери Гу на новогодишното парти за 2012 г. Той също така е добавил, че иска да се учи от Чин Шин-Шиен, директор на зоологическата градина в Тайпе, по отношение на това как трябва да се справя с животни.

Гу не само кани Чин да участва в годишната среща за прегледа на дейността на компанията, ни й моли всички главни мениджъри в групата да изслушат лекцията на Чин, пише списание Common Wealth.

Гу вероятно е можел да подбере думите си и по-внимателно. Hon Hai е тайванската компания майка на Foxconn, най-големият производител на електроника за световните технологични гиганти, сред които като основен клиент се откроява Apple. Телефоните iPhone и таблетите iPad излизат от заводите на Foxconn в Китай, където условията на труд са такива, че много от служителите на компанията биха се съгласили, че с тях се отнасят като с животни.

Докато Чин изнасял лекцията си, споделяйки своя опит за това как да се справяме с различните животни според индивидуалния им характер, Гу слушал внимателно и помолил Чин да се постави на негово място като председател на Hon Hai, което развеселило 12-те главни мениджъри на групата, които са присъствали на срещата.

За Тери Гу обаче това не е шега, тъй като той като цяло изпитва проблеми с управлението на своите служители.

От 2010 г. насам Foxconn стартира постепенна промяна в отношението си към тях след поредица самоубийства на служители в заводите на компанията, които отправиха предупреждение към Гу, че Китай вече не е трудов лагер, където млади работници ще приемат всякакви несгоди, за да подобрят живота на семействата си.