За още проблеми, свързани със заетостта и намаляването на стандарта на живот в Испания, предупредиха от централната банка на страната днес, като намалиха прогнозите си за ръста на икономиката за тази година.

Централната финансова институция прогнозира свиване на испанската икономика с 1.5% през тази година, на фона на очакванията й за ръст до момента.

В доклада се казва още, че дълговата криза в Европа е довела до намаляване на доверието в страната, което се е отразило негативно на кредитния пазар.

През тази година разходите на домакинствата се очаква да се понижат, на фона на повишената данъчна тежест с около 15 млрд. евро и вече направените съкращения от правителството за намаляване на бюджетния дефицит.

Испанската икономика се очаква да отбележи минимален ръст от 0.2% през следващата година, прогнозираха още от централната финансова институция.

Без необходимите реформи на трудовия пазар, влошаването на икономическите перспективи ще доведе до по-нататъшни трудности пред работещите. И към момента положението е изключително трудно, а нивото на безработица е 21.5%.

Новото консервативно правителство, което пое властта на 20 ноември, предупреди, че страната ще изпадне в рецесия през първото тримесечие, поради спада на БВП през последните три месеца на 2011 година.