Гръцките партийни лидери бяха помолени от ЕС във вторник, да представят писмен ангажимент към реформите, за да получат допълнителна помощ. Подобен документ е трябвало да даде уверение, че без значение кой спечели изборите, насрочени за 19 февруари, реформите ще бъдат извършени, както е договорено.

"Това писмо от лидерите на страните, подкрепящи правителството, както бе поискано от Еврогрупата и МВФ е необходимо с цел премахване на несигурностите и неяснотите, относно действия, които трябва да бъдат предприети в бъдеще от партии, които могат да бъдат на власт ", заяви гръцкият министър-председател Лукас Пападемос.

Австрийския министър на финансите Мария Фектер изрази съмнения относно способността на Атина да се придържа стриктно към програмата на реформи и ефективно да намали дълга си и подчерта необходимостта от писмен ангажимент преди следващия транш от помощта да бъде освободен.

Президентът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер разкритикува удължаването на гръцките преговори с техните частни кредитори, които казват, че "е очевидно, че гръцката програма изостава". Той предложи споразумение за условията на преструктуриране,което трябва да бъде постигнато в рамките на следващите няколко дни.

Технически анализ

EUR/USD

Въпреки насърчаването на набор от икономически издания от Европа под формата на производство и услуги, двойката приключи сесията на незначителна отрицателна територия, след като преговорите за гръцкия дълг буксуват. Основен проблем остава дали участващите страни ще бъдат в състояние да се споразумеят, а различни "правни въпроси" се разглеждат като потенциални препятствия за споразумение. Трябва да се отбележи, че S&P заяви, че най-вероятно ще понижи рейтинга на Гърция до "селективен по подразбиране", когато страната преструктурира дълга си, но това няма задължително да разруши доверието на Европейския съюз. Спредът между 3-месечната реализирана и очаквана волатилност се разшири незначително, докато спот курса се установи точно под психологически важното ниво 1.3000. И накрая, технически проучвания показват, че поддръжка има в 21 DMA линия при 1.2870, а след това в 10 DMA линия при 1.2840. От друга страна, нивата на съпротива се виждат на 1.3063 и след това в 21 Day Bollinger ниво 1.3116.

GBP/USD

Двойката се установи по време на сесията на незначителна положителна територия, като участниците на пазара опитаха да ограничат излагането в еврозоната. Въпреки очевидното безопасно убежище, днешните макроикономически данни подкрепиха тежкото състояние на фиска, след като цифрите показват, че общата сума на дълга е повлияла на паунда с 1 трилион. Освен това, обществените очаквания за инфлацията за следващите 12 месеца паднаха през януари до най-ниското си ниво от април 2010 г., според YouGov. Спредът между 3-месечната реализирана и очаквана волатилност остана стабилен, обаче при EUR/GBP 3-месечната реализирана срещу очаквана волатилност се разшири допълнително. По отношение на технически нива, поддържа се вижда на 1.5517, 1.5495 и след това на 1.5415. От друга страна, нивата на съпротива се наблюдават на 1.5628 и след това в 100 DMA линия при 1.5671.

USD/JPY

Двойката завърши сесията със солидни печалби след като серия buy стопове, беше задействана, докато нощните коментари от японското правителство също привлякоха вниманието и повдигнаха спекулациите. Трябва да се отбележи, че японското правителство заяви, че прекомерната нестабилност на валутните пазари е лоша за икономиката им и те ще наблюдават пазарите, внимателно, предприемайки решителни стъпки, когато е необходимо. Освен това, Японската централна банка прогнозира, че тяхната икономика ще се свие през тази текущата фискална година, но те са запазили паричната политика стабилна 0-0.1%, допълнително прогнозирайки, че икономиката ще направи стабилно възстановяване по-късно през годината, подхранвана от износ към развиващите се пазари.

ИП Евро-Финанс АД, Отдел Международни Финансови Пазари

*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.