Ежегодната сесия на Световния икономически форум започва днес и ще продължи до 29 януари в швейцарския планински курорт Давос.

От Reuters са подбрали някои интересни и забавни факти за форума през годините. Ето ги и тях:

Световният икономически форум е отчел 157 млн. долара приходи и 1546 млн. разходи през 2011 г. (Сумата се равнява на 0.3% от състоянието на Уорън Бъфет)

От създаването му през 1971 г. досега е имало само една атака срещу форума. През 2003 г. министърът на отбраната на Швейцария е получил одобрение за свалянето на неоторизиран летателен апарат над Давос.

Светът е преминал през четири икономически рецесии от създаването на форума.

Само в САЩ рецесиите през последните 40 години са били 6.

В дипломатическите грами, публикувани от Уикилийкс, името на форума се споменава 571 пъти.

През тази година представители на Социалистическата младеж в Швейцария издигнаха 15 иглута, за да протестират срещу форума

През 2005 г. на Шарън Стоун й бяха необходими 5 минути по време на форума, за да набере 1 млн. долара за борбата с маларията.

Партньорите на Световния икономически форум трябва да включват поне една жена в полагащите им се петима делегати за събитието.

Броят на хората, които живеят в Давос целогодишно, е 11 254.

Минималната цена за покана за форума, която не е VIP, е 71 000 долара.

Цената на един билет от по-висок клас членство, който дава достъп и до частните сесии на форума, възлиза на 156 000 долара.

Стратегическите партньори на икономическия форум като Goldman Sachs и Bank of America плащат по 527 000 долара за членство плюс 19 000 долара на покана (максималният брой покани е пет).

Цената виното, сервирано по време на едно партитата на форума през 2011 г., възлиза на 15 973 долара.

Работещите за Световният икономически форум са 750.

През 2003 г. от швейцарските власти вземат назаем от Германия шест водни оръдия, които да използват срещу протестиращите.

През 2011 г. на форума са присъствали 2 488 души, които са имали пълен достъп до всички конференции и партита. Сред тях са били 69 милиардери, или 5.7% от всички милиардери в света.

През 2006 г. Джулио Тремонти, финансов министър на Италия по това време, се разкрещява на Нуриел Рубини „Връщай се обратно в Турция“, след мрачните прогнози на икономиста.

Членството на синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам беше спряно, шест години след като беше обявен за Световен млад лидер на форума .

Главният изпълнителен директор на Deloitte Джеймс Куигли твърди, че всяка година форумът му спестява по 50 дни пътувания.

Наемането на лимузина от Цюрих до Давос струва 689 долара. Отиване и връщане с хеликоптер излиза 9 000 долара.

През годините форумът е посещаван най-малко от трима души, които са лежали в затвора.