Руските инвеститори са продължили да купуват луксозни имоти в най-скъпите квартали на Лондон през четвъртото тримесечие на миналата година, според данни на Hamptons International.

Руски купувачи са осъществили около 16% от всички сделки с луксозни имоти в най-престижните квартали на британската столица през последното тримесечие на миналата година, в сравнение с едва 5% от сделките тримесечие по-рано.

„Това са предпазни действия, срещу развитието на лош сценарий в Русия, където продължават дебатите свързани с президентските избори“, коментира Адам Чалис, от агенцията.

Според най-заможните руснаци са възможни по-нататъшни политически сътресения в страната и те предпочитат покупката на луксозни имоти в Лондон, допълват от там.

Руският министър-председател Владимир Путин е изправен пред най-голямата опозиция, откакто е на власт от 12 години и е обвинен във фалшифицирането на изборите на 4-ти декември.

Подкрепата на Путин се е понижила до 37%, според анкети на социологическите агенции.

Британските купувачи на луксозни имоти са осъществили общо 42% от всички сделки, което е с два процентни пункта по-малко в сравнение с третото тримесечие.

Делът на сделките осъществявани от купувачи от Близкия Изток се е повишил до 16% през последното тримесечие на миналата година в сравнение с 15% тримесечие по-рано, докато този на китайските купувачи се е понижил до 2% от 5% три месеца по-рано.

Луксозните имоти са се представяли по-добре от останалите такива в Обединеното Кралство, като нивата им са се повишавали през 14 поредни тримесечия.

Евтиният паунд също е съдействал за нарасналата активност от страна на чуждестранните инвеститори. Британската валута е поевтиняла с 22% спрямо кошница от валути от пика на пазара на имотите през третото тримесечие на 2007 година.