Ако Гърция не получи поредния транш спасителни средства, ще обяви дефолт до средата на март, което вероятно ще я накара да излезе от Еврозоната и дори от ЕС, пише Washington Post.

Преди обаче Гърция да получи още пари, Европа иска страната да предприеме мерки, които заплашват да усложнят и без друго тежката й рецесия.

Ако Гърция не намали минималната заплата, пенсиите и не ограничи държавните разходи за здравеопазване до дни, Европейските лидери намекнаха, че не са склонни да продължат да й отпускат средства, за да плаща задълженията си. Те се оплакват, че Гърция далеч не е спазила финансовите обещания, давани през последните две години и почти няма време да навакса.

Някои от членове на гръцкия кабинет се съмняват, че Европа настоява за ограничения, които могат да навредят първо на най-бедните в страната. “Ако орежете заплатите, доходите и пенсиите, вие орязвате всичко, търсенето намалява, след което потреблението се свива бързо” казва министърът на развитието Михалис Хрисохоидис“. Тази политика води до порочен кръг, според него.

„Намаляването на заплатите не помага на търсенето и не помага на икономическия растеж,” казва още Хрисохоидис. “Ако искате да станете България, нямате нужда от „тройката“ (ЕС, ЕЦБ и МВФ). Много е просто. Фалирате и с вас е свършено.”