Еврото поевтиня спрямо йената и долара, след като Гърция все още не съумява да достигне до споразумение с частните кредитори и спекулациите за задълбочаване на дълговата криза.

Единната валута се понижи спрямо 14 от 16-те основно търгувани валути, след като министър-председателят на Люксембург – Жан-Клод Юнкер, който води групата на финансовите министри в Еврозоната заяви, че предприетите от Европа мерки са „крайно неефективни.

Йената поскъпна спрямо долара и е на един процент от най-високата в историята си стойност, повишавайки спекулациите за намеса от страна на японската централна банка.

„Налице е сериозно напрежение, свързано с липсата на сделка с Гърция“, коментира Нийл Джонс, ръководител на европейското звено на Mizuho Corporate Bank Ltd., цитиран от Bloonberg. „От седмици насам чуваме, че сделката е съвсем близо, а такава липсва“, допълва още анализаторът.

Еврото се понижи под 1.3100 спрямо долара, като единната валута загуби 0.5% спрямо зелените пари и 0.6% спрямо йената. През последните пет търговски сесии еврото поевтиня с 1.8% спрямо йената.

Доларът се е насочил към тест на историческото си дъно след Втората световна война – при 75.35 йени за долар, постигнато на 31 октомври тази година.

Пазарните наблюдатели изразяват мнение, че по-нататъшна волатилност при търговията с валути е възможно, ако намирането на решение и споразумението с Гърция продължат да се бавят.

Европейските лидери ще се нуждаят от по-нататъшни действия преди срещата им в началото на март, според Юнкер.

По-рано през деня еврото отбеляза известно повишение, след коментарите на китайския министър-председател, че страната му ще продължи да подкрепя Европа в нейното стабилизиране.

Китай все още проучва начините за участие в Европейския Фонд за Стабилност, като на посещение в страната е немският канцлер – Ангела Меркел.