Широкият щатски индекс S&P 500, който е барометър за световното представяне на финансовите пазари, е едва на 16 пункта от пробиване на върха от 1 363.61 пункта, регистриран на 29 април миналата година.

Това прави вероятността от достигането на нов връх на „бичия пазар“ доста голяма, предвид на факта, че много индекси превишиха най-високите си стойности от няколко години насам, включително и щатският технологичен – Nasdaq.

Все повече стават и „бичи настроените“ анализатори, като един от тях е изпълнителният директор на BlackRock – Лари Финк.

Той е бичи настроен за щатския пазар от известно време насам, като съветва инвеститорите да са 100% в акции.

Като една от причините за съвета си, Финк посочва изявлението на председателя на Фед – Бен Бернанке, който казва, че нивата на лихвите ще останат ниски и то дълго време, което прави притежаването на облигации не особено добро решение.

Според Финк облигациите не са лоши, лошото е, че цената им е толкова висока, че възвращаемостта им е минимална.

“Също така, нямам усещането, че светът ще се разпадне. Затова е необходимо да се поема повече риск. Трябва да се преодолее шума. Има огромна стойност в акциите. Акциите са на 20- 30-годишно дъно по отношение на финансовите си оценки. И когато се погледне на дивидентната доходност и се сравни тя с тази на облигациите, решението става още по-ясно“, допълва Финк пред финансовото издание Business Insider.