Еврото се повиши към двумесечен максимум спрямо долара след сигналите на гръцкото правителство, че е постигнато споразумение между политическите сили относно изискваните мерки за отпускане на повече средства на страната.

Единната валута се разменя при нива от малко над 1.3300 тази сутрин спрямо щатския долар.

Това бе и третият пореден ден на ръст на единната валута спрямо йената, която се разменя при нива от 102.70 йени за едно евро.

Паундът продължи с понижението си спрямо останалите основни валути, предвид перспективите за удължаване на програмата на централната банка за изкупуване на активи.

Доларът продължава да поддържа добри позиции спрямо йената, като добави нови 0.2% към стойността си спрямо японската валута до 77.18 йени.

„Пазарът очаква оповестяване на някаква сделка между кредиторите и Гърция“, коментира Тим Келър от Auckland at ASB Institutional. Според специалиста все още има много къси спекулативни позиции в единната валута, което е основна причина тя да не поевтинява.

По информация на световните медии гръцките лидери са постигнали споразумение по всички точки от плана с изключение на тази за пенсионната реформа, по която обсъжданията продължават.

По-нататъшно въздействие върху посоката на движение на еврото може да окаже решението на ЕЦБ относно лихвите и коментарите на финансовата институция. Широките очаквания са за запазване на нивото на лихвите при рекордно ниския 1%.