Щатските бенчмарк индекси отбелязаха скромно повишение в четвъртък, като изглежда, че инвеститорите не бяха кой знае колко впечатлени от новината, че политическите лидери в Атина най-после са постигнали съгласие относно бюджетните реформи, които трябва да въведат, за да си осигурят втория спасителен транш.

След дългото чакане и множеството отлагания на крайния срок, Уолстрийт реши да възпре ентусиазма си, докато не стане абсолютно сигурно, че балканската държава ще получи заема от 130 млрд. евро, необходим й, за да покрие плащания по дълга си за 14.5 млрд. в края на март.

И докато изпълняваха ролята на Тома Неверни, инвеститорите се въздържаха да отпразнуват и поредния позитивен знак за оживление на американския пазар на труда. Новоподадените молби за помощи за безработни паднаха с 15 хиляди миналата седмица до 358 хиляди, обяви Министерство на труда, докато средната оценка на анализатори бе за понижение до 370 хиляди.

Технологиите бяха най-силно представилият се сектор за деня, със средно повишение от едно на сто. Като фаворит се доказа операторът на сървърни мрежи Akamai Technologies Inc., които помагат на бизнеса при скоростния пренос на данни. Компанията, сред чиито клиенти се нарежда и Apple Inc., се възползва от нарастващия интерес към услугите й.

Най-големият в света издател на кредитни карти Visa Inc. отчете печалба за първото си фискално тримесечие от $1.49 на акция, като надскочи с четири цента средната прогноза на Уол Стрийт. В отговор, акциите на дружеството скочиха с 3.8% до $112.42.

United Technologies също се похвалиха със съществен напредък – от 2.5 на сто до $83.78 след новината, че компанията обмисля да продаде подразделението си за производство на помпи и компресори, за да финансира плануваната покупка на производителя на самолетни части Goodrich Corp. От United Technologies обаче отказаха официален коментар по въпроса.

Банките бяха една от индустриите, които не успяха да се възползват от макар и колебливия инвеститорски оптимизъм в четвъртък. KBW Bank Index падна с 0.3%, като 18 от общо 24 позиции, включени в показателя, завършиха сесията с понижение.

Интересът към сектора бе накърнен от новината, че Bank of America Corp., JPMorgan и три други заемодателя са постигнали споразумение за $25 млрд. с 49 щата и американското правителство, за да сложат край на разследването за нелоялни практики при закриването на ипотеки след спукването на имотния балон в САЩ. Дяловете от Bank of America напреднаха леко с 0.6% до $8.18, но JPMorgan загубиха 1.2 на сто до $37.86, а Citigroup Inc. – 1.7% до $33.66.

Сред сините чипове най-слабо се представиха Cisco Systems Inc., чиито книжа поевтиняха с 2.1% до $20. Най-големият производител на мрежови съоръжения в света предвиди увеличение на приходите си за третото си фискално тримесечие между 5 и 7%, или някъде до диапазона от $11.4 - $11.6 млрд., докато средната прогноза на Уолстрийт бе за $11.5 млрд.

PepsiCo Inc. паднаха с 3.7 на сто до $64.27. Производителят на култовата напитка обяви, че възнамерява да съкрати 8700 работни места и да вложи още $600 млн. в маркетинга на продуктите си.

За пръв път от 1999 г., комуналните дружества, телекомуникационните компании и производителите на стоки от първа необходимост, които се считат за убежище в несигурни икономически времена, отбелязаха спад на инвеститорския интерес през януари, понижавайки се с над 1.5%, изчисляват от Bloomberg. Според анализатори на новинарската агенция, това е знак, че през 2012 г. пазарът е готов да преглътне страховете си и да се насочи към по-рискови позиции в търсене на печалби.

В четвъртък, Dow Jones Industrial Average напредна скромно с 6.51 пункта, или 0.1%, до 12 890.46. Standard & Poor's 500 го последва вяло с повишение от 1.99 пункта, или 0.1%, до 1 351.95. Малко по-убедителен бе възхода на технологично ориентираният Nasdaq Composite, който добави 11.37 пункта към стойността си, или 0.4%, до 2,927.23.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време