Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на 103 970 броя поименни акции, представляващи 100% от капитала на “Техноекспортстрой” ЕАД, София.

Началната тръжна цена е 68 млн. лева, а стъпката на наддаване – 1 млн. лева. Депозитът за участие е в размер на 10 млн. лева.

Търгът ще се проведе на 70-ия ден от датата на обнародване на решението в “Държавен вестник” от 14.00 часа в сградата на АПСК. Цената на тръжната документация, която не съдържа информационен меморандум, е 4000 лева и може да бъде закупена в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението.

Приходите на кандидатите в търга, стратегически инвеститори, трябва да бъдат не по-малко от 30 млн. лева общо за последните три финансови години, както и да имат положителен финансов резултат за всяка една от последните три финансови години.

От своя страна финансовите инвеститори, трябва да имат под управление активи и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 100 млн. лева общо за последните три финансови години.

До участие в търга не се допускат: консорциуми (субекти във формата на търговски или граждански дружества, съгласно българското законодателство, специално създадени с цел участие в търга), офшорни дружества, лица, които имат просрочени публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица, обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица, осъдени за банкрут.

Строителната компания „Техноекспортстрой” ЕАД е създадена през 1964 година и е регистрирана, като международен предприемач и консултант в повече от 20 страни на Европа, Близкия изток и Африка.

В своята над 45 годишна история в качеството си на главен изпълнител, компанията е изградила повече от 660 обекта във всички възможни сектори на стопанската инфраструктура.

Задгранични проекти на „Техноекспортстрой” ЕАД са над 40 болници, медицински и стоматологични учебни заведения и специализирани здравни центрове. Обекти изцяло изпълнени от „Техноекспортстрой” ЕАД са и редица язовири, напоителни мрежи, водонапорни съоръжения, водопречиствателни станции, болници, училища, обществени и административни сгради, спортни обекти и други.