След погрома в центъра на Атина по време на протестите срещу строгите мерки, предвидени в меморандум 2 все повече гърци започват да се отърсват от шока и да задават съвсем естествения въпрос: Защо изгоря Атина?

За пореден път гръцката полиция не можа да даде задоволителен отговор, пише GR Reporter. Властите се ограничиха само с представянето на статистика за заловените в неделя вечерта участници в бурните протести и палежи. Според нея заловените, които ще бъдат изпратени пред правосъдието са общо 77. От тях 53 са гърци, а останалите 26 – чужденци. Трима са непълнолетни – на възраст между 14 – 17 години, четиридесет и седем – между 19 и 29 години, двадесет и седем – между 31 и 39, а останалите осем са над 40-годишни.

Интересни са и данните за техните професионални занимания. Петнадесет са заявили, че са безработни, четирима са студенти, двама – ученици, единадесет – служители в частния сектор, двама – професионалисти на свободна практика, един е преподавател, един практикуващ адвокат, един шофьор, един режисьор и двама други - строители. 39 от заловените не са посочили никаква професия.

Обвиненията, които варират за всеки един от тях са опит за убийство, опит за нанасяне на тежка телесна повреда, нанасяне на телесни повреди, кражби, нарупаване на обществения и домашния покой, съпротивление, наругаване, както и за нарушения, описани в закона за оръжията и експлозивите.

„Имаме щети, каквито не сме имали никога досега. Нито през декември 2008 нямаше изкъртени светофари. Сега направиха и това. Измъкнаха цели трафопостове на компанията за електроснабдяване и общински такива от тротоарите. Този път изкъртиха също цели парапети и колконки от улиците”, заяви отговорният за чистотата заместник-кмет на Атина Андреас Варелас. Изкъртени са били 40 тона мрамор, решетки от шахти и метални парапети. Той посочи, че група младежи са се опитали да превземат дори сградата на кметството, но служителите са осуетили техните намерения.

На над 40 милиона евро оценяват нанесените им щети собствениците на магазини по най-търговските улици в центъра на гръцката столица. в сметката те включват кражбите на стоки, както и щетите върху сградите и тяхното оборудване. По данни на Съюза на индустриалците 45 търговски обекти са били опожарени. Сериозни са щетите в 17 банки, четири книжарници, пет търговски центрове, 70 магазини за облекло и обувки и 29 сгради на различни фирми. Според тях голяма част от разрушените обекти няма да отворят отново в условията на така или иначе тежката финансова ситуация. Това ще добави още няколко стотици гърци към многобройните редици на безработните.