Еврото се понижи до триседмичен минимум, преди срещата на немските и италианските лидери утре. Тя е в навечерието на сбирката на финансовите министри през следващата седмица, на която ще се обсъжда спасителната помощ за Гърция.

Единната валута поевтиня за втори ден и спрямо йената, преди продажбата на дълг от Испания и Франция и вследствие на опасенията, че потенциалното забавяне на помощите за Гърция ще доведе до поскъпване в цената на финансиране.

Силата на щатската валута дойде от спада на азиатските индекси и потенциална ревизия на кредитния рейтинг на водещи банки като UBS AG и Credit Suisse Group от страна на Moody’s.

„Гръцката ситуация е изключително сложна, което може да насочи еврото към нива от 1.25 до края на февруари“, според Кърт Магнус, главен стратег в Nomura Holdings Inc. в Сидни. „Пазарът е загубил тотална вяра и няма доказателства, че си струва риска да си дълъг на пазарите, или дълъг в евро“, допълва още специалистът.

Единната валута загуби 0.4% спрямо долара до 1.3014, след като по-рано се понижи до най-ниска стойност от 1.2994, невиждана такава от 25-ти януари насам.

Еврото поевтиня с 0.4% и спрямо йената до 102.07 йени. Индексът MSCI Asia Pacific, следящ представянето на азиатските, се понижи с 1.1%.

Днес продажба на дълг на стойност от 14.3 млрд. евро планират Испания и Франция. Това става три дни, след като от Moody’s понижиха рейтинга на шест европейски страни, сред които и двете посочени.

Франция ще продава дву-, три- и пет-годишен дълг за около 8.5 млрд. евро, докато Испания планира продажбата на дълг на стойност 4 млрд. евро.

Еврото загуби 1% от стойността си през изминалата седмица, което го направи най-зле представящата се основна валута. Най-големият печеливш бе доларът с повишението си от 1.3%.