На фона на силното представяне на световните индекси и суровините от началото на годината и предвид проявената слабост последните дни, е добре да проследим как се представят водещите класове активи, въз основа на базираните върху тях фондове (ETF-и).

Фондът, базиран на индийския фондов пазар (INP), е регистрирал най-добро представяне от началото на годината с повишението си от 30.5% за посочения период.

Сред страните с второ най-добро представяне е руският пазар, като фондът, базиран на него, е донесъл доход за инвеститорите в размер на 18.4%.

Базираният върху Бразилия индекс е донесъл доход в размер на 17.3%. Като цяло представянето на BRIC страните е било водещо, като индексът следящ това се е повишил с 15.9%.

Базираният върху представянето на развиващите се пазари индекс е донесъл доход за инвеститорите в размер на 14.3%.

От развитите пазари с най-добро представяне се отличава индексът базиран върху немски активи, повишил се от началото на годината с 14.9%.

Сред индексите базирани върху щатските пазари с най-много се е повишил технологичният Nasdaq 100, с ръст от 12.43%.

Сред суровините най-добре се е представил фондът, базиран върху цената на среброто, като той е и вторият най-добре представящ се ETF от началото на годината. Той е донесъл възвращаемост от малко над 20% от началото на годината за инвеститорите.

Базираният върху златото фонд също е донесъл добър доход за инвеститорите в размер на 10.6%.

Фонд, базиран върху цената на газта, е най-зле представящия се през 2012-та година. Той е донесъл загуба за инвеститорите в размер на 19.66%.

При фондовете базирани върху валутите най-добре се е представял този базиран на движението на британския паунд с повишение от 1%, а най-зле този базиран върху йената със спад от 1.8%.