Надеждите, че Гърция ще избегне фалита определиха посоката на търговията в петък, като инвеститорите се вслушаха в уверенията на европейските политическите лидери, че вероятно на срещата си в понеделник финансовите министри от евро-зоната ще одобрят отпускането на втория спасителен транш от 130 млрд. евро.

Въпреки че анализатори предупреждават, че все още е рано успехът на преговорите да бъде калкулиран в цените на акциите, техните съмнения не успяха да потушат петъчния оптимизъм.

Съдбата на балканската държава ще остане в центъра на вниманието и другата седмица, когато се очаква макроикономическите доклади за САЩ да са в оскъден брой, а сезонът на обявяване на корпоративните резултати за тримесечието е към своя край.

Преди тридневният уикенд, възходящата тенденция на бенчмарк индексите бе подкрепена и от данните за потребителските цени, които отговориха на очакванията за януари и дадоха знак, че съживяването на американската икономика поне засега не подхранва по-висока инфлация. Индексът на водещите икономически индикатори също отбеляза покачване за първия месец на 2012 г. за четвърти пореден път, и се размина съвсем леко с прогнозите на Уол Стрийт.

Производителите на основни потребителски стоки и финансовата индустрия поведоха марша нагоре. The KBW Bank Index се вдигна с едно на сто, като акциите на JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 1.2% до 38.47 долара, но тези Bank of America Corp. паднаха с 0.9% до 8.02 долара.

Лидер в Dow бяха Intel Corp., които напреднаха с 2%, за да достигнат най-високото си ниво от 2007 г. насам - 27.37 долара. От сините чипове, най-слабо се представи производителят на алуминий Alcoa, който отстъпи с 1.3% до 10.15 долара.

Книжата на създателят на едноименния кетчуп H.J. Heinz скочиха с 4.6% до 54.47 долара, след като дружеството отчете печалба на акция от 95 цента за третото си фискално тримесечие и успя да надскочи прогнозите с цели 10 цента.

В сферата на вкусните изкушения, Campbell Soup също намериха с какво да зарадват Уол Стрийт – те отчетоха печалба от 64 цента на акция, вместо предвижданите 62, и котировките по позицията напреднаха с 2.6 на сто до 32.90 долара.

Слънчев лъч огря производителите на соларни панели. Книжата на First Solar Inc. поскъпнаха със 7.3% до 42.59 долара, след като компанията получи от властите в Лос Анжелис промяната на разрешителното си за строеж, необходимо й, за да довърши инсталацията си за 1.36 млрд. долара.

Конкурентите им SunPower се изстреляха с 8.7% нагоре до 8.13 долара, след като успяха без усилия да надскочат прогнозите за финансовите си резултати за последното фискално тримесечие.
Stifel Nicolaus & Co. повишиха оценката си за Chesapeake Energy Corp. и дадоха 12 месечна прогноза за цените на акциите им от 29 долара, с което окуражиха повишение на котировките от 4 на сто до 24.71 долара.

Gilead Sciences Inc. се сринаха с 14 на сто до 47 долара, след като някои пациенти, лекувани с медикамента против хепатит С на компанията се оплакаха от ремисия след прекратяване на 12 седмичната терапия.

General Mills, производители на зърнените закуски Cheerios, отстъпиха с 3.6% до 38.34 долара, след като понижиха прогнозите си за печалбите за тримесечието и се оплакаха от слаби продажби в САЩ през декември и януари.

Макар че както Dow Jones Industrial Average, така и Standard & Poor's 500 позагубиха малко от насъбраната инерция в края на сесията преди тридневния уикенд, и двата бенчмарк индикатора направиха опит да счупят няколкогодишни рекорди.

Dow напредна с 45.79 пункта, или 0.4%, до 12,949.87, като наближи психологическата граница от 13,000, последно премината през май 2008 г.

S&P 500 се размина с малко да прекрачи четиригодишен рекорд, след като се повиши с 3.19 пункта, или 0.2%, до 1,361.23. Технологично ориентираният Nasdaq Composite обаче падна с 8.07 пункта, или 0.3%, до 2,951.78.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време