Какво да очакваме на Българска фондова борса (БФБ) през следващите пет дни? Този въпрос коментират за Profit.bg двама експерти от капиталовия пазар:

Николай Ваньов, брокер, Инвестбанк

В познатата ни до болка картина на липса на каквито и да е интересни събития на БФБ все повече и повече участници си задават въпроса не кога, а дали ще станем свидетели на раздвижване на родния капиталов пазар.

Изминалата седмица бе поредната, изпълнена със слаб интерес, липса на раздвижване по повечето позиции и анемична ликвидност на пазара. Каквито и да е спадове и покачвания липсваха, индексите затвориха на нивата, на които отвориха, обемите бяха меко казано ниски, а корпоративните новини бяха много малко на брой и в по-голямата си част безинтересни.

Силните ръстове при дружествата със специална инвестиционна цел се забавиха, а най-важната новина бе свързана с промяната на времетраенето на борсовата сесия.

Подобен развой предвиждам и през тази седмица. Не се очакват събития или новини, които да раздвижат пазара, а и настроенията на инвеститорите, малки и институционални, са по-скоро в посока стоене встрани, отколкото в активно участие.

Неконсолидираните корпоративни отчети за 2011 г. не изненадаха никого, затова и не очаквам консолидираните да провокират интерес. Като цяло апатията ще остане водеща, като не смятам, че текущата ситуация би могла да се повлияе по какъвто и да е начин от предстоящата смяна на часовете на борсовата сесия, която при текущата ситуация би довела до още по-голяма апатия от настоящата.

Събитие, което евентуално би раздвижило активността на БФБ, би могло да се окаже финализирането на гръцкия дългов суап и поемането на южната ни съседка по пътя на избягване на фалита и бавното излизане от текущата патова ситуация.

Ефектите от подобен изход от дълговата криза ще са глобални, но въпреки това шансовете такова събитие да раздвижи БФБ са малки, като се имат предвид инвеститорските настроения.

Според мен за раздвижване и ръстове на БФБ можем да говорим само след фундаментална промяна на пазара, както и в публичните дружества, индикации за каквато промяна липсват. Това е и основната причина да не очаквам сериозни раздвижвания и интерес към БФБ в близко бъдеще.

Благовест Крачев, брокер, ИП Карол

Към момента ми изглежда, че нищо не може да събуди БФБ от дълбокия сън, в който се намира през последните седмици.

Дори така предпочитаните АДСИЦ-и с добра дивидентна доходност вече не се радват на видимо предпочитание и търсенето и при тях се оттегли. Големите тегления от договорните фондове и съответно разпродажбите на акции лишиха БФБ от макар и малка корелация с международните пазари и в момента има колебания от страна на купувачите за по-активни покупки.

Все още не се вижда приток на нови пари към пазара.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!