Светът на финансите е неморален? Банкерите са безотговорни и поставят в опасност икономиката? Кен Ливингстън има решение. Кмет на Лондон между 2000 и 2008 г., кандидат на изборите през 2012 г. срещу консерватора Борис Джонсън, по време на официална вечеря той заяви, че „трябва да се беси по един банкер на седмица, докато останалите си вземат поука“, пише в. Sun.

„Малка шега“, по думите на говорителя му, но бившият кмет, широко известен с прякора „Червения Кен“ заради радикалните му възгледи, вече натрупа сериозен пасив пред финансовия сектор с непремерените си изказвания:

„Всяка година международната финансова система убива повече хора, отколкото Втората световна война. Но Хитлер поне беше луд, знаете“, заяви преди време той.

Избран да ръководи британската столица, Ливингстън съжалява, че местната лондонска власт има „по-малко независимост от режима на Виши във Франция по време на нацистката окупация“. В същия дух бившият кмет осъжда политиката, водена от консерваторите, отговорни за „същия недостиг на жилища, какъвто е причинил Хитлер за пет години бомбардировки“.

Очертава се, че за местните избори през 2012 г. Ливингстън ще предложи богата реколта. Нацизмът малко излезе от мода за бившия кмет в полза на бесенето. „Колко души смятат, че трябва да се обеси Джордж Осбърн?“, попита той на митинг през ноември 2011 г.

В началото на февруари Ливингстън се отличи и с изказване, че консервативната партия е „бъкана със скрити хомосексуалисти“, докато някои лейбъристки депутати нямало до стигнат до тези си постове, ако не беше сексуалната им ориентация. После бившият кмет допълни, че това бил скрит комплимент към политическия опонент.

Идеята за бесене на банкери е поредното попадение в дългия списък на Лингстън, но този път Ситито реши да реагира. Представители на банките призоваха да „не се демонизира един сектор, който наема половин милион души в Обединеното кралство, от които 140 000 само в Лондон“.

Стани наш фен във Фейсбук