Корпоративна банка вече контролира и веригата за техника "Техномаркет", съобщава "24 часа". Трезорът на Цветан Василев е изкупил дълга към "Райфайзен Виена" на мажоритарния собственик на компанията - бившият фонд "Икуест", който сега се казва"Транс Болкан инвестмънт лимитид (TBIL) с регистрация в Холандия. Дружеството притежава освен "Техномаркет" и румънската верига "Домо".

"Това по никакъв начин не се отразява на дейността у нас, Корпоративна банка просто е изкупила с голям дискаунт кредита на притежателите на акциите в Холандия", каза пред "24 часа" Николай Китов, шеф и съосновател на "Техномаркет".

Според него в собствеността нищо не се променя. Според запознати с бизнеса с електроника обаче е възможно да има и споразумение между собственика на Корпоративна банка Цветан Василев и TBIL, което да включва и поемането на собствеността върху "Техномаркет".

TBIL държи 61.8% от дружеството.

В началото на 2011 г. бе обявено, че акционерите търсят купувач. Сделката трябваше да стане за 12 месеца и това съвпада с изкупуването на дълга.

"Техномаркет" е една от първите вериги за техника у нас. Основана е през 1999 г. В момента 61 магазина. Представител е за България на "Самсунг", "Панасоник", "Електролукс"/АЕГ, "Блаупункт" и др.